Citadellet och Malmöhus

Anledningen till att ormar inte har ben? Antagligen för att man inte kan bryta något man inte har... Mammas orm kravlar omkring i sitt terrarium  och hänger i lampan och sånt där avancerat ormigt. Ibland dimper hon ner i marken, ja i botten på terrrariet med en smäll. Märkligt djur de där ormarna, jag avskyr ormar och är glad så länge jag slipper dem. Men mamma har ju Elsa och har haft länge.
 
I lördags var jag och Karoline på utfärder i Landskrona och Malmö. Det var kul med lite semester härifrån och jättekul att träffa Karoline igen, och även att åka lite tåg!  Det blev en heldag för oss, med start på förmiddagen vid strax innan 10 då mitt tåg lämnade Stehag. Första stopp var i Lund för tågbyte för oss till tåget som tog oss till Landskrona. Jag har varit i den staden en gång tidigare, med Linda och mamma när Linda storhandlade en gång. I övrigt har jag aldrig haft ett ärende dit. Så det var intressant att se den staden lite grann också. Tågstationen ligger lite i utkanten av staden så vi fick ta bussen in till torget och promenera därifrån vidare till Citadellet för en guidad visning där klockan 11.
 
Det var himla intressant tycker jag och framför allt Citadellet tilltalade mig! Ett gammalt slott/borg som varit både danskt och svenskt i flera olika omgångar. Användes först som magasin åt säd, men har haft flera andra funktioner också. Kvinnofängelse, fängelse åt män, hem åt överlevande från förintelseläger från Tyskland. Och säkert mer jag inte minns just nu. Men det är välbevarat och speciellt, tyckte jag. Tänk att det kan vara så i så många år! Vi fick en guidad visning i inträdespriset och det var det absolut värt! Så många liv som förlorades där. I fängelsehålan, i avrättningsdelen av borgen och rent allmänt när någon slogs ihjäl osv. Det var fängelse åt livstidsdömda män och då var livstid livstid och många män dog där när de blev till åren komna och många dog av sjukdom och skada. Det hyste med andra ord många olika liv där. Ett av dem var en kvinna som hamnade där två gånger- engång för prostitution och sedan en gång till då hon tagit emot barn och sedan dräpt dem, för att få pengarna för barnen. Enligt utsago ska hon ha dräpt 8 barn. 
 
Jag tyckte att själva fängelset var väldigt vackert och välbevarat, det är alltid kul att se hur någon har sett ut för så många år sedan och det fick mig att fundera på vad vi i vår tid egentligen har för något storslaget som kommer att finnas kvar till andra om några hundra år. Vad finns det som visar på våra talanger och tankemönster? Synd att jag inte tog bilder på insidan, hade varit kul att visa hur det ser ut där.
En guidad visning där man får höra historien bakom byggnaderna och annat kul och intressant var bättre än hur det var i slottet i Malmö. Vår visning bedrevs (kan det heta så?) av en herre som kallade sig Jörgen Brahe och som påstod sig vara slottsherre där.  Hans bror hade en tam älg som han hade med dit när han besökte honom och en dag beslöt gänget där att slå vad om vilket älgen föredrog att dricka, en tunna öl eller en tunna vin. Älgen drack båda utan problem men vurpade i trappan och bröt ett ben och var tvungen att avlivas av Jörgen Brahe. Med andra ord ska man inte supa sina älgar fulla!
 
I Malmöhus var det intressant också men inte på samma vis eftersom det där gamla liksom bara fanns utan någon guidning och direkt historia bakom. Inget fel på det, men jag tycker det är intressantare med något som bevarats och finns i en naturlig miljö istället för insatt i ett skåp eller ett rum utan någon historia. Vi hann inte gå på Tekniska museet innan vi åkte, men det blev middag den dagen också och efter allt reste vi hem igen.
 
Bilder på Citadellet och Malmöhus slottet vi också var på:
 
 
 
Besöket har lämnat mycket att tänka på.

Eithne.blogg.se

Det som var, det som är och det som det kan bli.

RSS 2.0