Sol och värmande filtar!

 
God dagens och hej från Ayla i dag Fast hon finns visserligen inte längre, sedan 4 år till sommaren. Tyvärr. Men så här ung och fin var hon när hon var 10,5 år gammal!
 
Lördag igen. I natt har jag sovit gott! kom i säng strax innan 2 och somnade genast tack vara Imovane och sov sedan till 7 utan att vakna en enda gång. Otroligt skönt! Upp och kissa och dricka lite och sedan kravla under täcket igen och sov snabbt vidare. Vaknade vid 9.20 relativt pigg och utvilad faktiskt! Det är ovanligt, så ovanligt att jag knappt minns hur det känns ju!
 
Fick julklappen från jobbet i går, så hämtade ut den på postombudet på vägen hem från jobbet. Två mysiga filtar.
 
 
Hade båda på mitt täcke i natt, mysigt att dra upp dem till öronen och att snurra in mitt onda ben i dem. Har försökt ha en kudde att vila mitt ben på men det hjälper knappt något alls faktiskt. Bara någon minut känns det lite bättre och sedan är det en massa värkande, smärtande och ontande igen. Men i natt märkte jag inte av det lika mycket eftersom jag sov gott hela natten. Två Diklofenak, två Alvedon, en Paraflex, en Omeprazol för skona magen + Imovane för att få sova. Och det gjorde jag! Mycket skönt!
 
Tog i går regelbundet värktabletter pga mitt ben, efter att knappat ha sovit ens så "mycket" som jag brukar göra natten till i går. Bara värkande och smärtande hela natten så jag var gråtfärdig. Mitt  i natten kom jag på att jag ju har kvar Diklofenak. Har visserligen sparat den till de där magknipen jag får, men får kanske offra någon nu, så jag tog det och Alvedon och Paraflex och försökte sova vidare det sista innan jag skulle upp och jobba. Gick inte så bra men värken minskade. Tog även i går vid lunch när jag kände hur ont benet gjorde igen. Samma dos igen. Får se om jag behöver i dag eller om jag klarar mig utan. Värker det bara lite så är jag hellre utan och sparar mina Diklofenak till mina akuta magknip, hade jag kunnat hade jag skjutit mig själv när de kommer, så då är de det viktigaste jag har just då, dumt att ta slut på dem på detta.
 
Har ju haft ont i foten och lite upp mot benet i mer än två månader nu, pga höger skon som var sliten, antog jag, eftersom det är så det varit när skorna inte håller måttet längre de senaste åren. När jag köpte nya skor försvann värken, vilket på riktigt var helt underbart, men efter några dagar kom den här värken i benet istället. Den går från höften och ner till foten. Jobbigt på jobbet när man använder fotpedal och lyfter på foten och trampar ner titt som tätt. Så just den rörelsen gör också ont, men annars är det värk i hela benet med mer uttalad värk kring knät, och det gör alltså så ont att jag inte kan, pga smärtan, lyfta benet.Jag försöker ju att gå som vanligt, har täkt att rörelse är bra, men ändå känns det inte bättre utan blir bara sämre. Gå upp och nerför trappor är skitjobbigt pga värken. Tänkte på några dagar sedan när jag stod och försökte avlasta mitt värkande ben och då använder mitt vänstra ben mer, att det kan komma att straffa sig och bli överbelastat, jag väger en del och det är inte rätt mot det benet att ta hand om allt. I dag känner jag hur det ömmar lite i det benet nu istället. Så, dagens lärdom är väl att inte låta andra benet få ta över när ena benet inte duger som ben, för då kan det sluta med att båda benen värker!
 
Vavilon älskar när jag får hema saker i lådor!
 
Han sliter i sönder dem till småbitar, mer eller mindre små ibland, men älskar att göra det. Blir så glad av att få kartongerna, så även denna gången tog han tacksam emot kartongen jag gav honom, stod och väntade ivrigt på att få den och ville sno den ifrån mig innan jag hade hunnit tagit ur filtarna riktigt. Här måste man minsann vara snabb! Men klart att han också ska få ha lite kul! Blir lite att städa, men ändå. Ett bra sätt att låta honom roa sig, tänker jag.
 
Han har lite humör Vavilon, kan bli tjurig när jag säger till honom något han inte gillar. Som den gången jag fick nog av hans trängande och vandrande omkring och störa bland allt vi gjorde. Han fick höra att han skulle gå och lägga sig, ignorerade och fick klart och tydligt besked på det igen. Gick och la sig, men såg ut så här:
 
 
 
Vad han tycker om det där går inte att missa, men han gick i alla fall och la sig för en stund, och slutade därmed att störa för.... för en stund! Har man åsikter om saker och ting så är det ju klart att man ska låta alla få veta vad man tycker. I alla fall om man är en hund och heter Vavilon! Men han är rolig, pratar också med oss om sina åsikter så att man kan föra ett riktigt samtal med honom nästan. Fast hans viktigaste åsikt är att han tycker att jag ska vara hemma med honom alltid. Det räcker inte att barnen är hemma med honom, matte är allra viktigaste och jag får låååånga naklagande blickar varje gång jag går och när jag komemr hem berättar han just precis på pricken vad han tycker om att jag har gått och hur glad han är över att jag är hemma.
 
 
Vi har snö här igen. I går i Lund när jag var på jobbet var det typ ingen kvar där. Men här finns rätt mycket. Intressant! Mysigt också att solen skiner! I morgon sägs det att det ska bli 10 minusgrader här. Det tror jag vad jag vill om, vi har 2 minus just nu, hade 7 eller 8 minus en natt för några nätter sedan, om jag inte minns fel. Men det är som med mycket annat med Skåne, man tror det när man ser det....  Har inget emot kylan heller, har rotat fram min mössa och mina vantar men tänker inte byta ut min vår-/höstjacka mot något annat. Tror inte vinterjackan är varmare än den jag har nu, och för bara någon dag gör det ändå inget. Dessutom brukar jag ändå inte frysa om överkroppen utan om benen... och använder ju inte överdragsbyxor så det kvittar ju med en vinterjacka. Och köpa överdragsbyxor för någon dags kyla i Skåne tänker jag inte göra! Jag är en snål person.
 
Denna omgången snö sköts plogningen bättre här upplever jag. Att skotta på sina trottoarer är inte folks starka sida dock, så det går lite si och så med det. Det klagas lite i vår bygrupp på Facebook över det och där finns ju rätt många som kommer med dumma kommentarer om att det ju är snö på vintern osv. Ja, ja, det gör det ju, men det betyder väl inte att människor som inte kan ta sig fram pga snön ska behöva sitta inne varenda gång det kommer snö? Kommunen (och villaägarna) måste ju trots allt se till så att byn är tillgänglig för alla och inte bara för de som är unga och friska och som klarar av att hålla balansen när de halkar runt på is med eller utan broddar eller kliver över snöklippor. Här bor ju både äldre och människor med funktionshinder och i behov av olika hjälpmedel, man blir lätt en innesittare när man inte kan ta sig runt ute, och jag tror det är en bidragande orsak till att många äldre mår fysiskt sämre.
 
Läste en nyhet på SVT att Region Sörmland vad den region som hade flest inläggningar på IVA pga covid 19 av alla regioner. Intressant, och man frågar ju sig varför det var så. Som anledningar togs upp både en äldre befolkning, men också att befolkningen i Sörmland kämpar med sämre hälsa än på flera andra ställen. Högre andel rökare, alkoholmissbrukare och överviktiga till exempel. Jag vet att regionen försöker nå ett mål om friskare befolkning och jag tänkte på det i dag när jag läste i byagruppen om snöröjning och halkbekämpning. Där jag bodde var det rätt dåligt skött med den biten. Det gjordes, men det blev isbana av det på trottoare och gångbanor. Eftersom man inte gjorde som jag var van från Skåne, på den tiden. Resultatet var ju att många satt inne på vintern, och den är betydligt längre där än i Skåne! Jag pratade med några äldre och alla sa samma sak, att man inte går ut om man inte absolut behöver eftersom man inte vill riskera att bryta kroppen och slå sig illa. För halt, för svårt att hantera även med broddar. Och jag förstår, det var det.
 
Så. Vill man har en friskare befolkning lägger man ner en summa på plogning och halkbekämpning, så att den sköts på allra bästa vis. Snålar man där får man punga ut i hälsovården.
 
Men så är det ju inte. Man plogar och halkbekämpar efter normmänniskor. Bara de klarar sig så är allt frid och fröjd!

Eithne.blogg.se

Det som var, det som är och det som det kan bli.

RSS 2.0