Vavva

I dag träffade Vavilon en av sin egen sort, en siberian husky vid namn Togo, endast 1 år gammal. Vavilon var lite jobbig som vanlig och skulle skälla på stackaren! Men han ville leka ändå. Så söta ihop. Hoppas på att Vavilon lugnar sig med sitt skällande så att han kan träffa andra hundar lite oftare faktiskt.
 
Men vilken skillnad det var på dem egentligen. Vavilon är högre, längre, bredare huvud, mer päls osv. Den andra var mindre och snärtare så att säga. Ser sådana huskysar ibland, de har ofta svansen över ryggen som i en spetsknorr också. Det ska inte huskysar ha egentligen, denna hade det också. Jag tror det är vissa linjer i aveln som faktiskt avlar på den typen av huskysar, finns både här i Sverige och utomlands trots att det enligt rasbeskrivningen ska ha en svans som mer påminner om en rävs och inte ligga i en knorr över ryggen, bär de svansen högt så ska det vara rakt upp i luften, kanske lite snett vinklat men aldrig korsat eller snurrat över ryggen. Alaskan malamute har en svans som är spetslik och knorrlik över ryggen, men inte husky.
 
Ägaren tyckte att Vavilon är stor och lite tjock, men han är ju inte alls tjock egentligen, det är ju päls, och så är han grov, jag har ofta sett hans typ från kallare länder, den snärtare från Europa och USA och den lite grövre och välpälsade, som Vavilon från tex Ryssland osv. Läste att de i kallare klimat får rätt mycket mer päls så undrar om det är för att han ändå bodde i Ryssland i 4 månader? Har svårt att tro det, tror nog mer på genetisk orsak. Avlad för att vara en stor och stark draghund i vinterklimat. Han har ju sina papper i ordning och är ju ID-märkt med chip och tatuering så även om man kanske kan fundera på hans renrasighet (det finns det inte fog för, han beter sig och ser ut som en äkta husky) så tror jag nog på den.
 
Han sover faktiskt ibland i min säng, när JAG är där, med huvudet på mitt ben. En sådan varm hund liksom, han har inte gillat sängen tidigare. För varmt och han har inte alls varit van, inte vuxit upp så fram tills jag köpte honom, men nu vill han ibland ha mattenärhet och ligger hos mig en stund. Det är så gulligt! Mitt hjärta svämmar över alldeles av kärlek när han gör det. Eller när han lägger sig nedanför sängen, bredvid mig och sover. Nära mig. Han tycker om att vara nära, utan att vara en knähund! Han ligger gärna nedanför min stol när jag sitter vid datorn också, eller på golvet vid mig när jag sitter i soffan osv. Och förstås, framför mina fötter när jag sitter på toaletten och kissar. Man kan aldrig så noga veta när jag behöver huskyhjälp/huskysällskap så lika bra att förse mig rejält dygnets alla timmar :) Utom när han är på sin älskade balkong förstås. Då gör det honom inget att jag är inne och han är där, hans smultronställe liksom.
 
Han är så söt när han hämtar sina leksaker och dumpar till mig och tittar på mig och småskäller lite uppfodrande. Det betyder "Se, här har du en leksak som jag byter mot att du öppnar balkongdörren!!" Han är så smart! Det började ju med att jag/han råkade lära honom/sig att han kunde byta leksaker mot kex. Nu byter han leksaker mot typ allt han vill ha :D Lyda på kommando har han svårt för, det ligger inte för rasen att vara så foglig, däremot kommer det verkligen fram när de vill något, då märker man att allt man lärt dem, som man trodde de inte kunde alls eftersom de envist vägrar göra det, faktiskt sitter!
 
Nu ska jag gå och sova och hoppas att vovven tänker vila en stund i min säng igen. Alltid skönt när han går igen, stor, varm och tung är han.....

Eithne.blogg.se

Det som var, det som är och det som det kan bli.

RSS 2.0