Odling och planeringar

För en och en halv vecka sedan fick jag för mig att jag skulle så tomater. Jag såg ett Youtubeklipp om att plantera tidigt, det var Sara Bäckmo som pratade om vad man kan så tidigt och fördelarna med att göra så, jätteintressant, jag som inte ens har speciellt gröna fingrar! Tomat är något av det man kan så tidigt, paprika också samt kronärtskocka, selleri och purjolök. Så jag tänkte att jag ska ta tomat och paprika, eventuellt också purjolök. Sagt och gjort pratade jag med tösen här hemma och hon var helt med på noterna. Jag tänkte att jag ju kunde använda knepet med att skiva tomater och lägga i jorden helt enkelt som jag sett andra göra i några klipp för ett tag sedan, så sagt och gjort så bad jag Elin skiva några av våra övermogna och rynkiga pärltomater. Och så stoppade hon ner dem i krukor! Det var alltså Elin som sådde tomat den här gången och inte jag! Jag bidrog med att sätta plast över krukan och har vattnat så den har fått lagom och allt det där, och mitt i allt i fredags såg jag plötsligt att i varje kruka har minst en liten grön "sak" kommit upp! En liten späd stängel med blad! I någon kruka är det mer än en!
 
Elin blev jätteglad när hon fick veta och insåg också att det är ju favorittomaterna som kommer växa där! Vi kommer att plantera fler, och även paprika, ska bara köpa paprikafröer och så kanske mer jord behövs! Sedan ska ju allt planteras ut i vår när det är sol och varmt nog. Funderar på om man kan bygga ett "land" att ha på balkongen, stort och bra åt olika planter. Eller ett litet drivhus. Borde inte vara svårt. Vet att mamma har fått ett litet drivhus och ett som är dubbelt så stort som det borde jag kunna ha på min balkong. Med tanke på mängden sol där vore det perfekt! Får prata med min bror om han kan hjälpa mig att köpa materiel. Lite spik, lite byggplast och några bräder att hålla allt på plats! Ett drivhus behöver faktiskt inte vara mert avancerat än så! Det är ju effekten jag vill åt, det behöver inte vara det vackraste i världen och vinna något slags skönhetspris. Jag tillhör inte den skrytigaste typen på jorden, vill bara att det ska fungera och gör det det med billigare medel så är jag jävligt glad måste jag säga! Såg till exempel att de här fruktkorgarna man får när man köper frukt i på typ ICA kan användas att odla i, och insåg att de små mjuka tomatburkarna med lock är ju som små drivhus..... Precis i början, sedan kan man ha locket öppet när plantan väl kommit upp. Och sånna mängder tomat vi äter....! Man kan även odla morötter i mjölkkartonger inne mitt i vintern så japp, det är vad jag ska göra så fort nästa mjölkkartong i kylen är tom! Det är rätt häftigt vad man kan göra!
 
Nå, men först så inomhus. Har ju lite tid på mig att införskaffa lite krukor och bygga drivhus! Ska verkligen bli kul, kul också att Elin så gärna vill vara med på det här!
Eftersom jag inte har drivhus just nu så ska jag använda tops och lyfta upp plastet lite på krukorna så det inte ligger på plantorna. De behöver nog drivhuseffekten ett litet tag till så att de kan frodas och bli mer starka innan de får frihet helt här! Så när öronläkaren i morgon frågar mig om jag använder tops i öronen så kan jag svara "Oh nej, vad får dig att tro en sådan sak? Jag bygger ju drivhus med dem!". Kanske bara till hälften sant då de används i öronen också.... eller ja, inte de till drivhuset förstås!
 
Elin planterade också om fyra små söta aloe vera skott som min aloe vera planta hade slängt omkring sig i sin kruka, så nu har de fått flytta hemifrån i egen kruka, två av babyaloe vera har fått flytta till mamma och en ska Karoline få bli matte till. En ska få vara kvar här. Ska nog in på Elins rum. Moder aloe vera ska få en större kruka vid tillfälle. Jisses vad den växer! Det var ett skott för ett år sedan, som jag fick knycka från Jennys planta på jobbet! Rätt häftigt att den har hunnit växa och yngla av sig så! Samma med elefantöran jag knyckte ett blad av! Den har blviit riktigt fin! Den har haft en svag period men klarade sig igenom den trots allt och jag får nog anse att den är en riktigt fin tonåring nu, på väg mot att bli vuxen! Frågan är om man kan ta ett öra från den och odla upp en till? Får testa!
 
I dag är det söndag. Städ- och tvättdag. Sitter i min pyjamas som vanligt de här dagarna. Tvätten är i gång och jag ska snart byta tvätt. Så då blir det att hänga tvätt och börja med städning också. De här dagarna kan vara både dagar med fullt upp men också ganska slappa mellan saker som måste göras. Rätt skönt det faktiskt. Har i dag inte gjort så mycket ännu, så jag har det mesta kvar att ta tag i.
 
Sömnen har varit på riktigt skitjobbig den senaste tiden. De senaste veckorna. Jag kan inte sova ordentligt, lider av stor sömnbrist. Och så in emellan tar jag en Zopiklon och då sover jag som en klubbad säl och många timmar, som för att ta igen allt. Utan någon hjälp kan jag inte sova alls längre, bara grubblar och tänker, det är så pass att direkt när jag lägger mig numera till och med känner hur jag INTE ens vill vara i sängen, vilken slöseri på tid det är att ligga där. Det kryper i kroppen och hjärnan går på högvarv och tänker på allt hela tiden, ingen ro. Detta har gjort att jag drar mig för att ens gå och lägga mig. Fungerar inte riktigt, har blivit en ond cirkel av det. Som måste lösas, brytas. När jag tar melatonintabletterna så kan jag ibland sova mer, vaknar många gånger men det är som om kroppen inte orkar sträva emot mer efter en tids vakenhet.
 
Så i natt bestämde jag mig för att bokstavligt talat försöka med att vara EXTRA noga med sömnen och hur jag är innan jag lägger mig. Att lägga mig i tid, att inte sitta vid en skärm innan, att alltid ta melatonintabletterna. Jag har alltid haft viss sömnproblem, men all oro tar ut sin rätt nu och gör det betydligt värre och då får jag mota olle i grind redan nu när jag ser åt vilket håll det är på väg att ta sig.
 
En sak jag också bestämde mig för att göra för några dagar sedan är att skriva ner mina tankar i en fin bok. Hjärnan går på högvarv, så mycket att fundera och grubbla på, ibland är det inte ens viktiga saker utan om varför man säger tick tack när en klocka egentligen inte låter tick tack utan tick tick. Detta är antagligen bara ett sätt för hjärnan att inte tänka på det som verkligen oroar, men jag tänker att om jag börjar skriva ner lite tankar så kanske den kan få mer ro, det har aldrig varit fel att skriva ner saker som stör när man ska komma till ro. Det rådet har jag testat vid tillfällen och det har fungerat. Testade det för någon natt sedan och det funkade, hjärnan släppte vad den grubblade på och den behövde inte grubbla på det mer, och jag somnade direkt efter. Jag tror det är det här som gör att melatonin och Zopiklon inte fungerar fullt ut, det får inte en chans att verka eftersom hjärnan motarbetar dem. Värt ett försök kanske?
 
Men varför säger man att klockan säger tick tack när den rent faktiskt inte gör det? När jag frågade min bror så frågade han varför gräset är grönt och himlen är blå. Han skulle bara veta att himlen egentligen inte alls är blå! Den har ju ingen färg alls egentligen. Jag kommer inte ihåg hur det ligger till men vet att jag såg det i ett av James Mays klipp på Youtube, han tog reda på lite fakta och svarade på frågor och så. Det var jätteintressant, jag vet att det kanske låter astråkigt, men James May är inte astråkig alls! Och inget av det han pratar om är tråkigt.
 
Han har gjort en ny serie om Japan. Har jag skrivit det? Jag minns inte, jag är lite senil ibland. Jag har i alla fall sett den, den heter "James May- our man i Japan". Jag gillade den. Som allt annat han gör så älskar jag det han gör. Grand tour i all ära, men han är som allra bäst när han är ensam tror jag, när han gör saker solo. Då kommer han till sin rätt, som en god maträtt som inte ska serveras med en massa tillbehör utan ska avnjutas som den är för sin fulla potential! Sorry James May, för att jag liknade dig vid en maträtt!
Han åker i alla fall runt i Japan för att lista ut det här med ... tja, Japan. Det är ju ett land som är annorlunda än vad han och även många av hans tittare, är vana vid. Ett land med speciell kultur, väldigt artiga människor som är noga med hur man för sig, men samtidigt kan vara väldigt öppna, tänker på firandet av penisdagen de var med på, vilket man kanske inte alltid räknar med när man tänker på Japan? Han gjorde det bra, roligt, humoristiskt och informativt utan att kliva någon på tårna alls. Mjukt och fint, med respekt för människorna och landet. Jag har svårt att se Jeremy Clarkson göra något liknande faktiskt. Nu vet jag att han är otroligt bra på att göra vettiga och bra program han också, men han har en förmåga att gå på som en elefant i en porslinsbutik och det är inte riktigt vad som är passande alltid.
 
I måndags åkte jag till Nyköping igen. Ett nytt besök till fru doktor för att få botox för migränen. Den här gången fick jag ta tåget och åka ensam. En massa oro innan, men jag hade förstås inte behövt oroa mig för det fungerade finfint både dit och hem med både tåg och ledsagning. Jag är nöjd och glad! Även hotell och allt annat fungerade! Det är ju ändå förstås en massa oro, man vet ju inte om det fungerar eller ej, man kan aldrig så noga veta, men varje gång det funkar är ren glädje och skapar ro och bra självförtroende för mig. Jag kan själv. Ja, med hjälp förstås, men jag åkte ändå själv, jag fixade ändå livet och det är absolut så härligt när man kan inse att jag inte är helt strandad! Så... jag åkte dit i måndags och hem i tisdags. Det tar enormt med kraft insåg jag den här gången faktiskt. Det är ingen enkel sak, så här slut blir jag inte när jag åker med Karoline upp dit. Så priset är högt ändå. Fortfarande värt det dock, migränen är så mycket bättre.
 
Och Nyköping är så vackert! Solen sken rätt fint och det var inte kallt så jag promenerade lite, tog lite att äta och checkade sedan in på hotellet och sov i två till tre timmar för att sedan måla lite och kolla film och sedan sova i nästan 10 timmar igen! Ingen hotellfrukost den här gången faktiskt, orkade inte stiga upp för att äta utan sussade vidare lite till. Sedan lugn och skön promenad i Nyköping, äta lite frukost/lunch och promenera i sakta mak till sjukhuset för misshandeln av mitt huvud. En promenad tillbaka till tåget, träffade en trevlig ledsagare som jag pratade väder med, han ville ha vinter precis som jag! Sedan tåget hem och njuta av att det fungerade tåg och byte och med trevliga ledsagaren Lena, hon som är så duktig, i Norrköping!
 
I Lund däremot fick jag världens käftsmäll så jag höll på att trilla ur jordklotet! Jag kunde inte lösa biljett till tåget. Jag försökte lösa på en på perrongen jag klev av på. Funkade inte eftersom betalfunktionen var ur funktion. Testade en annan på en annan perrong, där tåget skulle avgå. Ny automat och jag kunde inte reda ut det. Herregud vilken panik. Nåväl, det finns ju fler tänkte jag, så till nästa perrong, en gammal som upprepade "ta ut kort" hela tiden. Över till ytterligare en, ny denna gången och jag kunde inte nu heller, en gammal stod bredvid och den sa "ta ut kort" och när jag gjorde det sa den"köp avbrutet av kund". Satan i gatan vad arg och ledsen jag blev, så jag grät där jag stod och försökte få mig en enkel biljett hem. Missade tåget gjorde jag. Fick vänta till nästa, hade jag bott i tex Stehag elelr Örtofta så hade jag fått vänta en timme, nu behövde jag den här gången vänta en kvar. Nästa tåg därefter gick efter 45 minuter. Stress och sorg för att jag kände mig så misslyckad över att inte klara det man ska klara när man åker. På det igen, nytt försök med gammal maskin och efter 5-6 försöket fick jag en biljett. Jösses ja. Så svårt ska det inte vara att lösa biljett, men jag antar att jag missade något steg någonstans. Automaterna ska vara synskadevänliga, men när jag tittade på den kände jag att de inte var det alls. För det första fick jag titta ner. Den är antagligen gjord så att solen inte ska skina i displayen, vilket ju är smart. Men samtidigt sitter displayen lite lågt, vilket ju passar barn, men som synskadad blir det ju att man får titta ner på skärmen, som är lite bortvänd från ögonen. Den var också lite mörk och det var liten text. Det var inte självklart var man ska trycka. Jag kollade rutan vanliga resmål och Höör fanns inte med där, så då började jag skriva in och längre än så kom jag inte. Inget hände, jag försökte se mig omkring men inget hände sedan, ingen anvisning om hur jag skulle komma vidare. Och att skriva in Höör var onekligen svårt eftersom displayen var satan så känslig och skrev andra bokstäver....... Svårt att pricka rätt så jag fick trycka långt långt ner i ena hörnet på rutan för varje bokstav annars så blev det bokstaven ovenför.... NEj, det här får Skånetrafiken se över igen. Som svar på mitt klagomål om det här på deras facebooksida är att de är framtagna och testade av synskadade och att de fått råd från konsulter angående det här. Sparka konsulterna och skaffa större grupp synskadade i så fall, jag kan inte vara den enda med problem.
 
Eller ge mig färdtjänst.
 
 
 
 

Eithne.blogg.se

Det som var, det som är och det som det kan bli.

RSS 2.0