Årets sista dag.

Det är nyårsafton i dag. Jag firar som vanligt inte nyår, men barnen är hos Erika, som vanligt och firar med dem där. Så har det varit i många år nu. I dag har jag inte gjort annat än att lyssna på musik, kikat på några avsnitt av David Attenboroughs serie Our Planet, tagit ett bad, fixat med datorn, pusslat på surfplattan och ätit en tallrik risgrynsgröt. Det blir väl att kika på lite raketer sedan och eventuellt se om jag kan ta någon fin bild med hjälp av lensballen jag köpte för en tid sedan. Kan ju bli lite coola bilder med den! Vi får väl se hur det blir helt enkelt. Kanske måla lite eller lägga ett pussel till?
 
Jag har för mig jag skrev ett inlägg om mina nyårslöften för 2020, men hittar inte det. Jag brukar ha ett standardslöfte varje år och det är så klart samma den här gången. Att läsa 12 böcker. Men den här gången ska jag lägga till några. Ett av dem är att ta mina ögondroppar varje dag igen. Som jag borde alltså, men började slarva med i somras och sedan till och med slutade med och numera inte tar alls. Mitt tredje löfte blir att använda mina hörapparater varje dag. Inte bara på jobb eller möte utan hela dagar, även hemma. Får se vad det gör med min huvudvärk dock, jag slutade ju med det eftersom jag fick så mycket problem med skallen hela tiden. Orken tog slut, helt dränerad på energi och huvudet värkte alldeles för ofta. Kanske blir det lite lättare om jag får in rutin, som man borde ha? Jag vet inte, får helt enkelt testa mig fram.
 
Jag har i dag börjat med dropparna. Hatar dem. Ögonen har runnit konstant i dag och det har även svidit som tusan i dem hela tiden sedan jag droppade dem. Inte kul alls, det var därför jag slutade med dem ju. Förhoppningsvis behöver jag inte dem så länge till. Väntar på tid till ögonläkare, som jag skulle till "vid årskiftet", tidigare hette det "om 6 månader" vilket då rent matematiskt var i slutet av november.... Tydligen tas DNA-prov två gånger om året bara och jag hoppas de har i åtanke att det är ett sådant jag ska göra så att tiden planeras in efter det så att jag inte missar det, jag står inte ut med en ny väntan bara för att de har slarvat bort mig. Jag får ha is i magen och hoppas att det inte blir så!
 
I morgon är det således dags för hörapparaterna dagligen, de glömde jag i dag. Man kan ju fråga sig varför jag behöver dem här hemma när jag ändå är ensam, behöver inte höra nämnvärt noga och kan ju bara höja volymen i mina hörlurar när jag kikar på något.... Men kanske är det just det, att jag kan ju kanske slippa höja i onödan, varpå jag kan spara på hörseln lite kanske? Vad vet jag, kan inte så mycket om öron och hörsel, men kan tänka mig att det borde vara något åt det hållet. Och så vänjer jag mina öron vilket är det viktigaste ju. Skam den som ger sig heter det ju!
 
Bestämde ju för många månader sedan att göra mina rörelser regelbundet, och det är ju precis det jag har gjort hela detta året så när jag väl bestämt mig för något och fått in rutin för det så fungerar det. Antar att detta också kommer att fungera. Det här med rörelserna har verkligen gjort susen för kroppen, så jag kommer givetvis att fortsätta med dem in på det nya året precis som detta, inga förändringar alls där. Det är flera rörelser jag gör varje kväll innan jag lägger mig för nacke, balans och rygg. Tyvärr har jag under mer än hela det här året inte sett någon positiv förändring för balansen alls, ibland snarare sämre nästan, men värken i nacke och rygg är som bortblåst när jag nu inte lyfte och bär fel. Det är därför jag blev och blir så irriterad när man försöker påtala att min spänningshuvudvärk beror på nacke och axlar osv, det gör det inte, jag har inga problem där längre. Hade en tid för över ett år sedan en period och insåg att det berodde på käppen, jag kikar ner för mycket i perioder och fick då också ont mer, både i nacke och axlar och även i händerna som jag hade käppen i. Började med handledsskydden och att använda händerna med mer eftertanke och även att göra de här rörelserna och båda sakerna har hjälpt. Eller alla tre. Eller fyra, för jag fick rörelser för händerna också som jag också gjorde under några månader, men nu bara gör ibland. Känner att jag inte behöver göra dem längre så länge jag sköter om händerna och tänker på hur jag håller och bär samt använder skydden nu när allt grus är framme på trottoarerna igen. De andra rörelserna kommer jag inte sluta med. Med tanke på stillasittande jobbet och muskler som lätt blir svagare samt att jag går med käpp samt tyvärr har lätt för att titta ner i marken när jag går så är det lika bra att fortsätta att ha det på schemat varje kväll, som rutin. Kommer alltid att behövas för min kropp. Det känns i kroppen att den är smidigare än tidigare, inte öm, har lättare för att sträcka mig efter saker utan att det knakar och brakar i den. Nu gör det ju det på visa ställen ändå, men tidigare var jag stel som ett kylskåp nästan.... Rörelserna är som jag dels fått från Malin på Synenheten och dels fick från sjukgymnasten i Oxelösund. De hade inte fel, visst. ;)
 
Jag har för övrigt klarat årets nyårslöfte! Jag har läst 13 böcker. Vanligtvis brukar jag ta foto på bokhögen, men hur gör man det när det har varit 12 böcker, E-böcker och ljudböcker i en enda salig blandning? Tja, ledsen, orkar inte med att lägga in bilder på varje bok så det får bli titel och författare bara!
 
Vanliga böcker:
1. "Britta och Silver" av Lisbeth Panke.
Har läst den som barn men var ett bra val att börja med att försöka läsa. Det var i början av året och jag insåg att det är gräsligt svårt för mig att läsa vanliga böcker numera.
 
2. "Britta rider Hubertusjakt" av Lisbeth Panke.
Ännu en barnbok, lättläst och bra. Kan tolkas som fusk, men märk väl att jag inte har benämnt utformningen eller sort på böckerna så vad som helst får jag läsa med andra ord. Bok som bok liksom. Och det är ju bra med tanke på mina ögon.
 
3. "Barnet" av Fiona Barton.
En vanlig pocket. Kunde inte låta bli att ge mig i kast med den ändå, det tog lång tid att läsa, men jag försökte och jag tog mig igenom den. Den var bra, minns jag. En annorlunda deckare. Jag gillar det annorlunda och inte förutsägbara! Ibland är det skönt med förutsägbart, att bara vila hjärnan och ögonen i historian, men det jag gillar mest är det som får hjärnan att arbeta som mest!
 
E-böcker.
 
1. Går genom eld, går genom vatten" av Christian Unge.
Svensk. Otroligt. Jag har läst en bok av en svensk författare. Tillhlör ovanligheterna. Ska visa sig inte vara så ovanligt för i år i och för sig. En bra bok. Inte riktigt samma standard som jag är van vid, tänker jag, men den är ju svensk.... trevlig och lätt att läsa och intressant miljö. Handlar om läkare och sjukvård.
 
2. "Mamma sa att jag inte fick berätta" av Cathy Glass.
Ingen deckare utan istället fick man följa ett familjejhem och jag gillar författaren, som skriver bra och gör att man gärna fortsätter. Man vill veta hur det går för barnen det handlar om!
 
Ljudböcker.
 
1 ."Kampen om ett barn" av Louise Widman.
Nja, tror det var min första ljudbok och det var inte riktigt min bok så att säga. Boken handlade om en mamma och en pappa som skiljer sig och pappan tar barnet och mamman kämpar för att få tillbaka det. Pappan har verkligen, verkligen inte alla hönsen hemma alls, som så vanligt, så det är en mångårig kamp det här. Man tappar liksom sugen, den är lite långsam.
 
2. "Wourld Tour of Skåne" av Johan Glans.
Inte en bok egentligen, men fanns där att lyssna på så varför inte? Och jag gillar humor, hans humor! Värd att lyssna på! Bra sätt att försöka mig på det här med ljudbok liksom, det var ju fortfarande väldigt nytt och svårt att ta till mig.
 
3. "Wourld Tour of Skandinavia" av Johan Glans
Tja samma där, har jag lyssnat på hans första kan jag lika bra ta den andra också ju!
 
4. "Långt hemifrån" av Cathy Glass.
En bra författare, familjehemsmamma som berättar om barn hon har hand om. Den här gången en flicka som adopterats från Ukrania men som föräldrarna inte klarade av. Riktigt bra!
 
5. "Fallet Miranda" av Maria Fallström.
En deckare, flicka blir bortrövad. Lite väl osannolik kanske i det stora hela, framför allt slutet, men helt ok att lyssna på. Inte i standard med vad jag brukar läsa.
 
6. "Jag lät dig gå" av Clare MackIntosh.
Mycket bra. Helt annat än vad jag trodde, slutet var bättre än väntat, luuuuurad, så lurad. Jag gillar när jag blir lurad på ett sådant vis! Gillade den och ska se om jag hittar fler av denna författaren att läsa under nästa år!
 
7. "Onaturligt död- en rättsläkares memoriarer" av Richard Shepherd.
Satt och lyssnade på den nästan i ett streck... så bra var den alltså. Kunde inte släppa den alls! Värd alla 14 timmarna det tog att lyssna ut den!!
 
8. "Ambulans 906- till det yttersta" av Christian Unge.
Tydligen en serie och detta var första säsongen. Bra, spännande, deckare, i sjukhusvärlden, men inte lika bra som den hade kunnat vara. Värd att läsa dock.
 
9. " Har jag en dålig dag kanske någon dör" av Christian Unge.
Gillade den, läkare som berättar hur det är att vara läkare, dels under utbildning och dels när han jobbar, vilken press man har och vad för brister det finns. Riktigt bra och intressant att höra. Kul att någon kan se sina egna brister, och sjukvårdens! Ett måste!
 
Så. Skönt att ha klarat det löftet! Dags att ge sig i kast med 2020 nu med andra ord!
 
Hörs!
 
 

Eithne.blogg.se

Det som var, det som är och det som det kan bli.

RSS 2.0